Portal Fotoklubu Podlaskiego
Zegar
Nawigacja
Losowa Fotka
Ostatnie artyku³y
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
» Nowa formu³a FF
» witanko
» Monitory-Laptopy-Kolory
» Fotograficzne praktyki
» Powitanie
Najciekawsze tematy
Brak tematów na forum
Logowanie
Nazwa u¿ytkownika

Has³o

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj siê

Nie mo¿esz siê zalogowaæ?
Popro¶ o nowe has³o
Aktualnie online
» Go¶ci online: 3

» U¿ytkowników online: 0

» £±cznie u¿ytkowników: 131
» Najnowszy u¿ytkownik: Fotograf
Newsletter
Aby móc otrzymywaæ e-maile z Portal Fotoklubu Podlaskiego musisz siê zarejestrowaæ.
Ostatnio Widziani
» wiesio27 tygodni
» Andrzej105 tygodni
» zomik1234 tygodni
» mmariusz1990248 tygodni
» privilege264 tygodni
» dooraa283 tygodni
» grawo292 tygodni
» limba3381 tygodni
» semperand394 tygodni
» bon_wojtek402 tygodni
Shoutbox
Musisz zalogowaæ siê, aby móc dodaæ wiadomo¶æ.

Brak wiadomo¶ci. Mo¿e czas dodaæ w³asn±?
Zobacz temat
 Drukuj temat
Monitory-Laptopy-Kolory
semperand
Ciekawy tema zosta³ wywo³any.ale nie w tym miejscu.
Nie mo¿na wiêcej napisaæ, nap³odzi³em siê a tu ciêciaShock
"Semper homo bonus tiro est"
Pozdrawiam,

Andrzej
Si³± rzeczy shoutbox jest do pisania portalowych "smsów".
Mo¿esz przenie¶æ swoj± pe³n± wypowied¼ tu na forum?
Pozdrawiam
Wasz bardzo wredny admin...

semperand
Witaj, chcia³em powiedzieæ dwa s³owa odno¶nie Waszej dyskusji - dywagacji nt kolorów, laptop, monitor, chyba dobrze zrozumia³em.Sam zastanawia³em siê nad kalibracj±, jednak¿e nigdy nie mia³em problemów z wydrukami - kolorami itp z tym zwi±zanym sprawami, mo¿e dlatego, ¿e mam monitor ze specjaln± matryc± Eizo.
Oddanie, barw, przej¶cia szaro¶ci czernie s± na wysokim poziomie.
Wprawdzie raz kolega mi po¿yczy³ i sprawdzi³em i nic nie mia³em do roboty. Ale nie to chcia³em powiedzieæ, to tak przy okazji.
Otó¿ przy tych dylematach monitorowych, chcia³em powiedzieæ o koledze, który wszystko obrabia na laptopie, tak , na LAPTOPIE.
Nie ma z tym ¿adnego problemu, a muszê powiedzieæ, i¿ wykonuje ró¿ne rzeczy, du¿e wydruki, albumy, zdjêcia na wystawy itp rzeczy.
Fakt, ¿e laptop jest troszkê lepszy od przeciêtnych, jednak¿e zmierzam do tego, ¿e faktycznie nie musi byæ ful wypas sprzêt, choæ na pewno pomaga i nie ma z tym problemu.
je¶li chodzi o odbieranie barw, zdjêæ przez innych to w³a¶nie zale¿y kto jakim sprzêtem dysponuje. To taka moja refleksja.Smile

"Semper homo bonus tiro est"
Pozdrawiam,

Andrzej
Ca³a zabawa polega nie na tym jak siê ma skalibrowany monitor, a na tym, aby wiedzieæ co siê uzyska w wydruku.
Dyskusja raczej bardziej dotyczy komfortu pracy ni¿ niezbêdno¶ci kalibracji. Sam tez czêsto poprzestajê na laptopie, ale znam jego u³omno¶ci. Ponadto my¶lê, ¿e owa kalibracja jest znacznie wa¿niejsza przy produkcji projektów reklamowych ni¿ fotografii. Szczególnie tam, gdzie materia³ idzie na maszynê drukarsk±...
W praktyce amatorskiej, semizawodowej czy tzw artystycznej drobne odchylenia od barw nie bêd± przez nikogo zauwa¿one. Ca³o¶æ dope³nia fakt, ¿e gamut drukarki i tak jest stosunkowo maleñki...
Pozdrawiam
Wasz bardzo wredny admin...

mmariusz1990
Witam.
Ja równie¿ obrabiam zdjêcia na laptopie, miêdzy innymi z tego wzglêdu bo mam co¶ trochê z leniucha Wink Lubiê po³o¿yæ siê na ³ó¿ku, trzymaj±c notebooka na kolanach i obrabiaæ zdjêcia.
Laptop.. Hm.. wydaje mi siê ¿e pod wzglêdem matryc montowanych w laptopach, to ten który posiadam (Lenovo 3000 n100 z matryc± WXGA 1680x1050) trochê, podkre¶lam trochê Wink lepiej radzi sobie z odwzorowaniem kolorów ni¿ dzisiejsze LED-y.
mój problem polega na tym, ¿e jak obrobiê zdjêcie na laptopie, nastêpnie przeniosê je na komputer stacjonarny, to zdjêcia ³api± trochê zielonej tinty. Jestem na etapie dochodzenia, który to monitor trochê przek³amuje. Nie próbowa³em jeszcze odwrotnej procedury, czyli obrobiæ na komputerze stacjonarnym i zobaczyæ efekt na laptopie. Jednak ogl±daj±c zdjêcia prosto z puszki na ASUSIE VW198s zdjêcia równie¿ posiadaj± wiêcej zielonego koloru, wiêc wydaje mi siê ¿e jednak LCD w stacjonarnym trochê k³amie (chocia¿ to nie jest jeszcze pewne) Z p. Andrzejem doszli¶my do wniosku, ¿e najlepsz± opcj± bêdzie wydrukowanie w labie 3 kopii tego samego kadru - jedno bez obróbki, drugie po obróbce na laptopie i trzecie po obróbce na monitorze stacjonarnym.
Monitor Eizo - fajne, bardzo fajne, bardzo bardzo fajne monitory Wink Niestety na dzieñ dzisiejszy nie dysponuje takimi ¶rodkami abym móg³ zakupiæ monitor z tej firmy.
Dam znaæ który to monitor ma t± "gorsz±" kolorystykê, sam równie¿ jestem ciekaw Pfft Tylko dopiero po sesji bo teraz same egzaminy Smile
Pozdrawiam zainteresowanych tematem Wink
------------------------------------------------------------------------
Wiêc doszed³em mniej wiêcej jak powinien byæ ustawiony kolorystycznie monitor - trzeba wybraæ kolorystykê miêdzy moim monitorem LCD a monitorem laptopa Cool
Edytowane przez mmariusz1990 dnia 22.06.2011
D750 / D610 / 35 1.8 / 50 1.8 / 85 1.8 / 15-30 2.8 / 24-70 2.8 / 70-200 4 / SB910 / SB700

Web
Przejd¼ do forum: