Zobacz temat
Monitory-Laptopy-Kolory
|
|
semperand |
Dodany dnia 14.06.2011
|
![]() fotonnowicjusz ![]() Postów: 6 Data rejestracji: 23.06.2010 |
Ciekawy tema zosta³ wywo³any.ale nie w tym miejscu. Nie mo¿na wiêcej napisaæ, nap³odzi³em siê a tu ciêcia ![]() "Semper homo bonus tiro est"
Pozdrawiam, |
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 14.06.2011
|
![]() Admin ![]() Postów: 98 Data rejestracji: 02.12.2005 |
Si³± rzeczy shoutbox jest do pisania portalowych "smsów". Mo¿esz przenie¶æ swoj± pe³n± wypowied¼ tu na forum? Pozdrawiam Wasz bardzo wredny admin...
|
|
|
semperand |
Dodany dnia 14.06.2011
|
![]() fotonnowicjusz ![]() Postów: 6 Data rejestracji: 23.06.2010 |
Witaj, chcia³em powiedzieæ dwa s³owa odno¶nie Waszej dyskusji - dywagacji nt kolorów, laptop, monitor, chyba dobrze zrozumia³em.Sam zastanawia³em siê nad kalibracj±, jednak¿e nigdy nie mia³em problemów z wydrukami - kolorami itp z tym zwi±zanym sprawami, mo¿e dlatego, ¿e mam monitor ze specjaln± matryc± Eizo. Oddanie, barw, przej¶cia szaro¶ci czernie s± na wysokim poziomie. Wprawdzie raz kolega mi po¿yczy³ i sprawdzi³em i nic nie mia³em do roboty. Ale nie to chcia³em powiedzieæ, to tak przy okazji. Otó¿ przy tych dylematach monitorowych, chcia³em powiedzieæ o koledze, który wszystko obrabia na laptopie, tak , na LAPTOPIE. Nie ma z tym ¿adnego problemu, a muszê powiedzieæ, i¿ wykonuje ró¿ne rzeczy, du¿e wydruki, albumy, zdjêcia na wystawy itp rzeczy. Fakt, ¿e laptop jest troszkê lepszy od przeciêtnych, jednak¿e zmierzam do tego, ¿e faktycznie nie musi byæ ful wypas sprzêt, choæ na pewno pomaga i nie ma z tym problemu. je¶li chodzi o odbieranie barw, zdjêæ przez innych to w³a¶nie zale¿y kto jakim sprzêtem dysponuje. To taka moja refleksja. ![]() "Semper homo bonus tiro est"
Pozdrawiam, |
|
|
Andrzej |
Dodany dnia 15.06.2011
|
![]() Admin ![]() Postów: 98 Data rejestracji: 02.12.2005 |
Ca³a zabawa polega nie na tym jak siê ma skalibrowany monitor, a na tym, aby wiedzieæ co siê uzyska w wydruku. Dyskusja raczej bardziej dotyczy komfortu pracy ni¿ niezbêdno¶ci kalibracji. Sam tez czêsto poprzestajê na laptopie, ale znam jego u³omno¶ci. Ponadto my¶lê, ¿e owa kalibracja jest znacznie wa¿niejsza przy produkcji projektów reklamowych ni¿ fotografii. Szczególnie tam, gdzie materia³ idzie na maszynê drukarsk±... W praktyce amatorskiej, semizawodowej czy tzw artystycznej drobne odchylenia od barw nie bêd± przez nikogo zauwa¿one. Ca³o¶æ dope³nia fakt, ¿e gamut drukarki i tak jest stosunkowo maleñki... Pozdrawiam Wasz bardzo wredny admin...
|
|
|
mmariusz1990 |
Dodany dnia 15.06.2011
|
![]() fotonnowicjusz ![]() Postów: 7 Data rejestracji: 30.12.2010 |
Witam. Ja równie¿ obrabiam zdjêcia na laptopie, miêdzy innymi z tego wzglêdu bo mam co¶ trochê z leniucha ![]() Laptop.. Hm.. wydaje mi siê ¿e pod wzglêdem matryc montowanych w laptopach, to ten który posiadam (Lenovo 3000 n100 z matryc± WXGA 1680x1050) trochê, podkre¶lam trochê ![]() mój problem polega na tym, ¿e jak obrobiê zdjêcie na laptopie, nastêpnie przeniosê je na komputer stacjonarny, to zdjêcia ³api± trochê zielonej tinty. Jestem na etapie dochodzenia, który to monitor trochê przek³amuje. Nie próbowa³em jeszcze odwrotnej procedury, czyli obrobiæ na komputerze stacjonarnym i zobaczyæ efekt na laptopie. Jednak ogl±daj±c zdjêcia prosto z puszki na ASUSIE VW198s zdjêcia równie¿ posiadaj± wiêcej zielonego koloru, wiêc wydaje mi siê ¿e jednak LCD w stacjonarnym trochê k³amie (chocia¿ to nie jest jeszcze pewne) Z p. Andrzejem doszli¶my do wniosku, ¿e najlepsz± opcj± bêdzie wydrukowanie w labie 3 kopii tego samego kadru - jedno bez obróbki, drugie po obróbce na laptopie i trzecie po obróbce na monitorze stacjonarnym. Monitor Eizo - fajne, bardzo fajne, bardzo bardzo fajne monitory ![]() Dam znaæ który to monitor ma t± "gorsz±" kolorystykê, sam równie¿ jestem ciekaw ![]() ![]() Pozdrawiam zainteresowanych tematem ![]() ------------------------------------------------------------------------ Wiêc doszed³em mniej wiêcej jak powinien byæ ustawiony kolorystycznie monitor - trzeba wybraæ kolorystykê miêdzy moim monitorem LCD a monitorem laptopa ![]() Edytowane przez mmariusz1990 dnia 22.06.2011 D750 / D610 / 35 1.8 / 50 1.8 / 85 1.8 / 15-30 2.8 / 24-70 2.8 / 70-200 4 / SB910 / SB700
|
|
Przejd¼ do forum: |